Pelaburan hartanah adalah satu bentuk pelaburan yang sangat menguntungkan. Jika hari ini anda membeli kereta lalu menjual balik keesokan harinya, anda pasti tidak akan dapat harga yang sama dengan harga yang anda beli. Namun, dalam bidang hartanah, anda boleh membuat duit jika anda betul-betul mendalaminya. Bukan setakat anda mampu memberikan tempat tinggal yang selesa untuk orang yang anda sayang, tapi anda juga secara tidak langsung telah menyediakan satu pelaburan untuk mereka. Beli rumah untuk duduk, secara tidak langsung anda juga telah melabur. Jadi, fikir-fikirkan!!!

Monday, May 27, 2013

2 Close Deal in 1 Day

Salam & hai...


Tomorrow I have done 2 close deal. 1st close deal is double storey terrace at Puncak Alam and 2nd shop apartment at Pusat Komersial Seksyen 7. Tomorrow is a hectic day for me because banyak kerja yang I kena selesaikan. Standard buyer punya stail, after they paied 3% of booking fee, mereka nak kita sbg ejen segerakan kes mereka supaya mereka boleh dapat rumah dengan cepat. Hoho~~~Biasalah. I akan cuba buat yang terbaik untuk i punya client.

Termenung seketika. Sehingga hari ni, I baru buat 8 close deal. (Feb-Mei). 3 close cancel sebab loan x approve. 4 close masih dalam proses loan. And 1 close dah selesai. Menunggu semua kes2 itu selesai pun rasa penat jugak. Because purchaser sgt2 mengharapkan mereka get that house. And vendor nak jual dengan cepat sebab nak duit. So, yang tersepit di tengah2 ialah ejen. Hahaha~~~ That's why I kena selesaikan kes mereka dengan cepat. Kalau tak, I yg kene sound.

Pernah 1 kes vendor marah I setiap hari sebab loan buyer x lulus2. Nak buat camne. Itu semua bank punya cerita. Bank sekarang pun sangat2 teliti utk approve mana2 loan. Jadi kpd vendor and purchaser, bersabarlah. Dan doa banyak2. 

Ok lah. Masih banyak kerja yang x buat. Listing banyak masuk. Kebanyakan yg mahal2. Jarang orang kol sebab mahal. Yang mudah untuk dijual ialah yg bawah RM 200k

Wassalam...

-Adzhan-

I'm a Risk Taker




Ketika I masih student, my lecturer slalu galakkan kami utk menceburi kerjaya estate agent. Katanya, estate agent ni kaya. Masa juga flexible. Kebanyakan my lecturers have their own company. They are big boss in their company. Selalu mereka ceritakan bagaimana estate agent di company mereka close deal rumah harga berjuta-juta. Wauu!!! As a student, dengar ayat berjuta-juta, pastinya memukau mata kami. Maka mulalah timbul keinginan yg mendalam utk menceburi bidang ini.

When I finished my degree in UiTM, I terus apply untuk jadi ejen di company yg I praktikal dulu. Bos kata, "saya memang mahukan mereka yang betul2 berminat". Lalu I diterima & bermulalah kerjaya as estate agent. Tp lebih dikenali sbg property negotiator krn belum ada license, tumpang license company je. 

Kerja ni sedikit berisiko utk orang yg baru mula kerja. Tiada gaji basic pun. Sumenya depend on commission only. Kalau kau kerja kuat, kau dapat duit. Kalau kau malas, kau akan miskin. But i take that risk. Because i'm a risk taker. Risiko adalah satu perkara yg biasa. Kalau kita tidak berani berenang, kita takkan tahu sungai itu cetek atau x.

I selalu cakap, tebalnya hutan bila dilihat dari luar. Namun bila kita masuk, tidaklah tebal mana pun hutan itu. Tetap juga ada jalan keluar.

I percaya pada rezeki. Rezeki ada di mana-mana. Setiap mereka yg berusaha, pasti akan berjaya.

Dan hidup itu setiap masa kita kena mengambil risiko. Insyaallah...

-Adzhan-

Soalan Lazim Berkenaan Pinjaman Perumahan



Salam & semua...

Di sini saya lampirkan laman web mengenai soalan-soalan lazim yang pemohon tanya untuk membuat pinjaman perumahan.

Boleh refer di sini:



Namun ada lagi soalan lain yg buyer sering tanya. Antaranya:

Boleh buat joint loan?
Boleh. Hanya layak dengan suami/isteri & ahli keluarga sahaja

Saya ada ccriss. Boleh buat loan?
Ikut pengalaman, bank tak lulus jika ada ccris. Boleh baca pada link di bawah apa itu ccris. Disertakan sekali maklumat mengenai ctos. 

Boleh buat government loan tak?
Government loan hanya boleh dibuat jika property tersebut telah pun keluar geran individu. Sila semak dengan vendor terlebih dahulu.

Isteri saya ada buat joint loan dengan adik dia. Sekarang kami nak beli rumah & nak buat join suami isteri. Boleh atau x?
Boleh. Tapi loan asal antara isteri & adik dia dikira satu komitmen.

Apa itu komitmen?
Komitmen ialah pinjaman-pinjaman terdahulu yang mana ia diambil kira oleh pihak bank untuk luluskan loan anda sekarang. Contoh pinjaman kereta, pinjaman peribadi dan lain2.

***Banyak lagi soalan. Nanti saya update setakat termampu.

Terima kasih.

-Adzhan-


Loan Calculator






Salam & hai...

Saya ingin ceritakan 1 formula mudah untuk kira secara kasar samada loan yg anda mohon boleh lulus atau tidak. Contohnya:

HARGA RUMAH : RM 200,000

GAJI : RM 3,000 p/m net

KOMITMEN : Pinjaman kereta RM 500 p/m

INTEREST RATE : 5.3% (contoh)

TEMPOH LOAN : 30 Tahun


Selalunya kalau harga rumah RM 200,000 jumlah loan yang perlu dibayar sebulan dalam anggaran RM 1000 
Semak di Loan Calculator

Jadi bagaimana nak tahu loan anda agak2 boleh lepas atau tidak??? Tengok di bawah:

Bayaran pinjaman bulanan + Komitmen

/

Gaji bersih

then x 100%



Jika jawapan lebih 70%, kebarangkalian untuk loan lulus agak sukar. Namun jika bawah 70%, Insyaallah ada peluang.

PERHATIAN: Ini hanya anggaran kasar. Pihak bank akan menilai lagi perkara lain seperti duit keluar masuk anda & lain-lain. Cuma perkiraan ini boleh dijadikan panduan untuk anda mengambil pinjaman perumahan.

Terima kasih. Semoga boleh menjadi rujukan.

-Adzhan-

Bagaimana Membeli Rumah dengan Ejen Hartanah

Salam & hai semua...

Malam ini saya ingin kongsikan sedikit info berkenaan membeli rumah menggunakan khidmat ejen hartanah. Pasti ramai yang tidak tahu & ramai yang menganggap ejen hartanah adalah seseorang yang sukar dipercayai. Baiklah saya ringkaskan bagi memudahkan anda faham!!!

Saya berikan situasi seorang bernama Ahmad. Dia ingin membeli rumah di Seksyen 7, Shah Alam. 2sty terrace berharga RM 550,000. Antara perkara yg Ahmad akan lakukan ialah:

CARI PROPERTY

  • Cari rumah di mana-mana web site seperti Mudah.my, i Property & lain-lain
  • Ahmad jumpa satu rumah. Nama ejen yang iklan rumah 2 ialah Abu

APPOINTMENT DENGAN EJEN

  • Ahmad call Abu (ejen) samada rumah masih available. Jika available, ejen akan buat appointment utk tengok rumah
  • Maka pada 1 tarikh, jumpalah Ahmad & Abu (ejen) di rumah itu

TENGOK PROPERTY

  • Ahmad akan tengok semua bahagian rumah, & silalah tanya seberapa banyak soalan kpd ejen. Antara soalan yg harus ditanya:
    • Bila rumah siap?
    • Bila vendor sign SPA?
    • Kenapa nak jual?
    • Vendor tinggal di mana?
    • Apa kerosakan yang wujud?
    • Adakah kawasan tersebut selamat diduduki?
    • Berapa market value rumah?
    • Adakah ejen dah cek dengan bank berapa bank boleh bagi loan?
    • Dan....Banyak lagi soalan supaya anda puas hati yang rumah itu memang utk dijual & ejen betul kenal dengan vendor

PERKARA YANG EJEN AKAN TERANGKAN

  • Abu (ejen) akan terangkan kpd Ahmad beberapa perkara:
    • Abu (ejen) akan beritahu, jika setuju, Ahmad dikehendaki bayar 3% booking fee (dalam kes ini 3% from RM 550,000 iaitu RM 16,500) secara cek atau cash atas nama syarikat Abu (ejen). Kenapa atas nama syarikat Abu (ejen)??? Kerana inilah jumlah komisyen Abu (ejen). Untuk memudahkan kerja, Abu (ejen) tidak perlu lagi claim apa2 dari vendor kerana komisyen dia sudah pun dibayar. Tapi jangan khuatir, duit akan masuk ke akaun syarikat & Abu (ejen) hanya boleh claim selepas sign SPA sahaja.
    • Abu (ejen) beritahu yg Ahmad kena bayar 7% lagi atas nama vendor ketika sign SPA di depan lawyer.
    • Abu (ejen)akan beritahu, baki 90% akan dibayar oleh bank yg Ahmad ambil pinjaman dalam masa 3 bulan lepas sign SPA.

SIGN OFFER TO PURCHASE

  • Jika semua setuju, Ahmad akan sign borang yang dinamakan Offer to Purchase. Borang ini mengatakan yang Ahmad berminat utk beli property tersebut. Dan ketika sign borang ini, booking fee 3% tadi harus dibayar. Ini dinamakan close deal dalam bahasa ejen. Selalunya perkara ini berlaku bukan on the spot ketika tengok rumah, tp beberapa hari selepas buyer tengok rumah. Kerana buyer pastinya akan balik & berfikir dulu. Tapi ada juga buyer yg terus setuju & bayar 3% kerana betul2 yakin & setuju.
      • Sekadar nasihat, sebelum sign borang 2, sila minta ejen tunjukkan dulu dokumen2 seperti fotostat ic vendor, SPA asal, geran tanah & apa2 perkara berkaitan rumah tersebut. Supaya anda yakin rumah itu betul2 akan dijual & vendor betul2 wujud.
      • Pastikan ejen ambil sign vendor dan berikan salinan asal kpd anda. Ini menunjukkan perjanjian ini adalah valid.
Offer to Purchase



SUBMIT LOAN KPD BANK

  • Abu (ejen) akan tanya samada Ahmad nak submit loan sendiri atau nak Abu (ejen) bantu submit. Tapi selalunya pihak bank mahu jumpa juga dengan purchaser kerana ada form yg perlu di signed. Cuma kalau anda tidak tahu macam mana nak submit & kpd siapa perlu submit, boleh minta bantuan ejen.

****** Dalam masa yang sama, ejen akan submit semua dokumen kpd lawyer utk urusan SPA  dan bila loan approved, SPA pun dah siap, maka vendor & purchaser akan sign SPA di depan lawyer. 

***** Urusan jual beli rumah masih belum selesai walaupun dah sign SPA. Tugasan akan diambil alih oleh lawyer selepas itu. Tapi kerja ejen telah pun selesai.

***** Apakah step seterusnya? Saya akan ceritakan pada next post sy. Masih banyak perkara yg tidak dirungkai. Apa yg terkandung dalam borang Offer to Purchase? Apa yg terkandung dalam SPA? Bagaimana nak tahu loan boleh lulus atau x? Dan banyak lagi. Insyaallah ada masa, sy cuba cerita lagi. Dan minta maaf kalau dalam post ini ada kekurangan. Yang baik datang dari Allah, yang lemah datang dari diri sy sendiri...

Terima kasih.

-Adzhan-


Sunday, May 26, 2013

Brunsfield Riverview Seksyen 13, Shah Alam


(mudah.my)

TYPE
Apartment (Tingkat 2, Corner unit)

LOCATION
Seksyen 13, Shah Alam

SURROUNDING AREA
MSU, Stadium, Giant, Politeknik and so on

CONDITION
Vacant

Mudah mencari penyewa krn student MSU ramai
Kadar sewa RM 1,500 p/m

PRICE
RM 290,000

3% BOOKING FEE
7% UPON SIGNING SPA

ADZHAN (013-3173799)
idaman_property@yahoo.com

Double Storey Terrace Puncak Alam


(mudah.my)

SOLD

TYPE
Double storey terrace

LOCATION
Puncak Alam Fasa 2B
(Menghadap jalan besar)

SIZE
Land 18 x 60 sq.ft
Built up 1100 sq.ft

TENURE
Leasehold
Bumi Lot

CONDITION
3 bedrooms 3 bathrooms
Floor-tiles
Car porch-slate tiles
Gate buka lipat kedua-dua belah
Grill complete untuk semua pintu & tingkap
Belakang ada extra tanah

Total cost renovation RM 20,000 + kitchen cabinet RM 5,000

Currently tenanted to Malay family with RM 550 p/m

PRICE
RM 200,000 (Fixed)

3% BOOKING FEE
7% UPON SIGNING SPA

ADZHAN (013-3173799)
idaman_property@yahoo.com



Double Storey Terrace Fully Renovated Section 7










(mudah.my)

TYPE
Double storey terrace

LOCATION
Jalan Vanadium, Seksyen 7, Shah Alam

SIZE
20 x 70 sq.ft

TENURE
Leasehold
Bumi Lot

CONDITION
4 bedrooms 2 bathrooms
Renovated:-
Bedrooms (from 3 to 4-2 besar 2 standard) 
Car porch
Kitchen cabinet
Automatic gate
Ceiling and fans

***Owner akan tinggalkan beberapa perabot kpd pembeli spt almari, katil & lain2

PRICE
RM 570,000

3% BOOKING FEE
7% UPON SIGNING SPA

ADZHAN (013-3173799)
idaman_property@yahoo.com


Prima U1, Condominium Shah Alam







mudah.my

TYPE
Condominium 

LOCATION
Prima U1, Shah Alam
Near Brunsfield Riverview, Stadium, MSU and so on

SIZE
980 sq.ft

TENURE
Leasehold 
Non Bumi Lot

CONDITION
Fully furnished

Currently tenanted to MSU student with RM 1550 p/m

PRICE
RM 420,000

3% BOOKING FEE
7% UPON SIGNING SPA

ADZHAN (013-3173799)
idaman_property@yahoo.com


Friday, May 24, 2013

Apartment Pusat Komersial Seskyen 7, Shah Alam


(mudah.my)

SOLD

TYPE
Shop Apartment (Level 3)

LOCATION
Pusat Komersial Seksyen 7, Shah Alam

SURROUNDING AREA
UiTM, Unisel, i-City, commercial area and so on

SIZE
800 sq.ft

Tenure
Leasehold
Bumi Lot

CONDITION
Fully furnished
(Tv, sofa, katil, karpet, mesin basuh, peti ais, aircond master bedroom & 2nd bedroom)

Maintenance Fee RM 80 p/m

Currently tenanted to female students at RM 1,200 p/m

PRICE
RM 200,000

3% BOOKING FEE
7% UPON SIGNING SPA

ADZHAN (013-3173799)
idaman_property@yahoo.com

2sty Denai Alam






(mudah.my)

TYPE
Double storey terrace

LOCATION
Denai Alam, Shah Alam

SIZE
26 x 80 sq.ft

TENURE
Freehold
Bumi Lot

CONDITION
New brand
Vacant

PRICE
RM 920,000

2% BOOKING FEE
8% UPON SIGNING SPA

ADZHAN (013-3173799)
idaman_property@yahoo.com




2sty Taman Kapar Setia, Kapar, Klang






(mudah.my)

SOLD

TYPE
Double storey terrace

LOCATION
Taman Kapar Setia, Kapar
4km from Pekan Kapar
6km from Pekan Meru

SURROUNDING AREA
School, clinic,temple, mosque, bank and so on

TENURE
Freehold
Non Bumi Lot

CONDITION
4 bedrooms 3 bathrooms
1170 sq.ft
Basic
Vacant

PRICE
RM 180,000 

3% BOOKING FEE
7% UPON SIGNING SPA

ADZHAN (013-3173799)
idaman_property@yahoo.com



2sty Alam D'16 Seksyen 16, Shah Alam




(mudah.my)

TYPE
Double storey terrace

LOCATION
Alam D'16, Seksyen 16, Shah Alam
10 minutes from city centre of Shah Alam

SURROUNDING AREA
School, bus stop, market, and so on

SIZE
20 x 65 sq.ft

TENURE
Leasehold
Bumi Lot

CONDITION
New brand
Vacant
4 bedrooms 3 bathrooms
Alam D'16 baru melancarkan fasa pertamanya (Safia A) secara rasmi pada 15 Jan 2011

PRICE
Rent RM 1600 p/m
RM 570,000 (Nego)

3% BOOKING FEE
7% UPON SIGNING SPA

Adzhan (013-3173799)
idaman_property@yahoo.com



1sty Taman Perepat Permai, Kapar






(mudah.my)

SOLD

TYPE
Single storey terrace

LOCATION
Taman Perepat Permai,Kapar

SIZE
20 x 70 sq.ft

TENURE
Freehold
Non Bumi Lot

CONDITION
4 bedrooms 2 bathrooms
Ruang tamu & dapur luas

PRICE
RM 135,000 (Fixed)

3% BOOKING FEE
7% UPON SIGNING SPA

Adzhan (013-3173799)
idaman_property@yahoo.com




1sty Taman Sri Muda, Seksyen 25, Shah Alam








(mudah.my)

TYPE
Single storey terrace

LOCATION
Taman Sri Muda, Seksyen 25, Shah Alam

SURROUNDING AREA
Shop lot, Mydin, Primary school, Mosque, Giant and so on

SIZE
14 x 60 sq.ft

CONDITION
2 bedrooms 2 bathrooms
Basic

PRICE
RM 180,000(Nego)

3% BOOKING FEE
7% UPON SIGNING SPA

Adzhan (013-3173799)
idaman_property@yahoo.com